MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in....
fot. pixabay.com

Uwielbiasz jeść czekoladę? To bardzo dobrze! Teraz masz 8 powodów, żeby robić to z czystym sumieniem. Jak czekolada działa na Twój organizm?

Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in. katechiny, epikatechiny, gallokatechiny). Regularne spożywanie kilku kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao może stymulować rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a w konsekwencji – zmniejszać zagrożenie rozwojem miażdżycy i zakrzepicy żylnej. Ma to związek z jego wpływem na syntezę tlenku azotu, który reguluje pracę naczyń krwionośnych.

Zobacz również

Lechia zakpiła z Arki po przegranych przez nią barażach

Lechia zakpiła z Arki po przegranych przez nią barażach

IV LIGA PIŁKARSKA. Jawiszowice w końcówce pogrążyły Glinika Gorlice. ZDJĘCIA

IV LIGA PIŁKARSKA. Jawiszowice w końcówce pogrążyły Glinika Gorlice. ZDJĘCIA

Polecamy

Domowe lody na patyku. Hit nie tylko z okazji Dnia Dziecka

Domowe lody na patyku. Hit nie tylko z okazji Dnia Dziecka

Przygotuj się na EURO. Czy Polscy piłkarze zwiększą swoją wartość?

Przygotuj się na EURO. Czy Polscy piłkarze zwiększą swoją wartość?

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec