MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina jest naturalnie produkowana przez organizm, ale...
fot. sarsmis/123rf

Te produkty mogą być przyczyną migreny. To nie tylko wino! Większość z nich jesz na co dzień. Lista potraw, które mogą wywołać ból głowy

Nietolerancja histaminy

Histamina jest naturalnie produkowana przez organizm, ale występuje także w żywności w takich produktach, jak np.: alkohol, suszone owoce, przetworzone i wędzone mięso, sery dojrzewające, bakłażan i szpinak, jogurt, kapusta kiszona i awokado.

Za wysoki poziom histaminy może mieć różne podłoże i powodować nietolerancję objawiającą się m.in. bólami głowy i migrenami oraz problemami trawiennymi i przekrwieniem błony śluzowej nosa. Podejrzenie nietolerancji histaminy powinno być skonsultowane z lekarzem, który może zalecić przeprowadzenie badań i krótkotrwałe (14-30 dni) stosowanie diety eliminacyjnej.

Zobacz również

Salonty – Sala na każdą okazję.
Artykuł sponsorowany

Salonty – Sala na każdą okazję.

Zaczęła się długo wyczekiwana przebudowa ulicy Wolanowskiej w Radomiu (ZDJĘCIA)

Zaczęła się długo wyczekiwana przebudowa ulicy Wolanowskiej w Radomiu (ZDJĘCIA)

Polecamy

Polska jak Niemcy. Większość ósmoklasistów wybiera szkoły zawodowe

Polska jak Niemcy. Większość ósmoklasistów wybiera szkoły zawodowe

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

To lek na depresję i otyłość. Obejrzyj ten darmowy film, a zechcesz wstać z kanapy

To lek na depresję i otyłość. Obejrzyj ten darmowy film, a zechcesz wstać z kanapy