MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mięso jest źródłem związków purynowych, które są...
fot. Jose Recinos/Getty Images

Kto nie powinien jeść mięsa? Niektóre osoby muszą z niego zrezygnować z powodów medycznych. Te choroby są przeciwwskazaniem

Przy tych chorobach nie jedz mięsa. Dna moczanowa

Mięso jest źródłem związków purynowych, które są przekształcane do kwasu moczowego. U osób z dną moczanową (podagrą) jego usuwanie jest upośledzone, a nadmiar krystalizuje w stawach, powodując ich zapalenie i ból. Napad dny może wywołać zwłaszcza jedzenie podrobów, ale też mięsa czerwonego i białego.

Zobacz również

Badania archeologiczne w Pniu będą kontynuowane. Na razie powstaje film

Badania archeologiczne w Pniu będą kontynuowane. Na razie powstaje film

Kalendarzyk imprez sportowych 17-19 maja. Craccovia i Wieczysta grają u siebie

Kalendarzyk imprez sportowych 17-19 maja. Craccovia i Wieczysta grają u siebie

Polecamy

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Mąż Anny Romantowskiej był gejem. Dzisiaj jest singielką z wyboru

Mąż Anny Romantowskiej był gejem. Dzisiaj jest singielką z wyboru

Jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Na serce, jelita i nerki. Wystarczy 1 łyżeczka

Jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Na serce, jelita i nerki. Wystarczy 1 łyżeczka